KERST IN HUIS

Hoe gaan we ons huis deze Kerst versieren? Een leuke vraag nu Sint weer naar Spanje is. Wordt 'the sky the limit' of gaan we voor 'less is more'?  Een vraag waar we al door overvallen worden als de eerste kastanjes nog niet eens van de boom zijn gevallen. En in de tuincentra raak ik van het padje. Dit jaar een hele woonkamer in blokhut-stijl compleet met sneeuw, een jaren-70 disco met felgekleurde ballen en knipperlichten of een licht roze en blauwe feeërieke wegdroom-boom?

Mmmmm, maar bij het begin beginnen. DE BOOM. Een echte, die ruikt en waar de naalden van uit vallen. Een echte, versierd met de kerstballen die de kinderen mochten uitzoeken toen ze klein waren. Ieder jaar een. Een echte, waarvoor ik ieder jaar de kringloopwinkels afstruin op zoek naar ballen uit mijn eigen jeugd. Een echte, die soms bijna omvalt. Een echte, waarin de kerskransjes hangen aan rode linten. Traditioneel en truttig, maar wel ONZE boom!

 

En verder? Ik hou er van om een beetje met kaarsen te prutsen; aansteken, zorgen dat ze het blijven doen, op tijd vervangen voor een nieuw exemplaar. Welkom leitmotiv dus :).  Daarnaast vind ik het belangrijk dat de kerstversiering past bij de rest van de huis. Wij hebben bijvoorbeeld bij de bruine parketvloer voor kleuraccenten gekozen, zoals een oranje stoel, gele deur en paarse trap. Dan is het een aanvulling om de extra elementen sober te houden; dat versterkt elkaar juist. Mooie witten met diverse structuren. En hier en daar een tak, bijvoorbeeld van de vijgenboom uit de tuin.

 

Je huis lijkt groter, als je op verschillende plekken kleine 'stillevens' maakt in dezelfde stijl. Dit kan boven op de overloop, beneden in de hal of op een hoekje van de vensterbank in de keuken. Bijvoorbeeld overal dezelfde kerstboomkaarsen in dezelfde kleurtinten. Hier en daar een verdwaalde kerstbal. En een takje eucalyptus in een lief vaasje. Dat ruikt zo lekker naar winter.

 

En wat ik fijn vind van dit alles? We kopen eigenlijk alleen maar kaarsen. De rest hebben we al, met hier en daar een kras of een barst uit het verleden. En daarom zo waardevol.

begin met scharrelen in al die oude kerstdozen op zolder, dan komt vanzelf de vraag wat hier aan toe te voegen. fijne feestdagen!

december 2021