Inspirerende thuiswerkplek?

De thuiswerkplek is geen tijdelijk verschijnsel, maar blijft. Dit vraagt opnieuw kijken naar de plek die je tot nu toe daarvoor hebt ingericht. Als je huis groot genoeg is of je deelt je woning niet met anderen, is dit geen probleem. Maar als je altijd op de keukentafel werkt, tussen de maaltijden door, is het misschien tijd om naar alternatieven te kijken.

Een voorbeeld uit de praktijk. In veel woningen is de HR-ketel geplaatst onder het schuine dak. Vaak een loze ruimte die we gebruiken als opslag. Maar het is wel een rustige plek in huis, ver van de woonkamer en de keuken vandaan. En met een aantal kleine ingrepen is er een fijne, inspirerende en gezellige thuiswerkplek van te maken.

Stap 1: Meet alle maten op en maak er een tekening van. Volg het voorbeeld of laat dit doen.

Stap 2: Bepaal of het bureaublad groot genoeg is voor je. In ons praktijkvoorbeeld is dit 50x113cm. Voor het werken met een laptop is dit prima. Omdat de installateur gemiddeld 1x per jaar bij de ketel moet zijn, maken we een bureau op wieltjes en een demontabele achterwand. Totaal een kwartiertje werk om de ketel vrij te maken als dit nodig is.

Stap3: Onder het schuine dak is nog voldoende plaats voor een boekenkast. Deze kan gewoon vast aan de muur gemaakt worden. Bijvoorbeeld met het 'ouderwetse' railsysteem met plankendragers.

Stap 4: Kies de kleur en sfeer die bij je past. Omdat het hier om specifieke maten gaat is hergebruik van bijvoorbeeld een bureau helaas niet aan de orde. In dit geval kiezen we, vanuit budgettair oogpunt, voor de opbouw van het bureau en de planken van meubelplaat, 18 mm dik. Het metalen ophangsysteem van de planken is zwart. De achterwand boven het bureau is van multiplex timmerplaat. Deze wordt in twee kleuren geverfd; helder wit en zacht groen. Dit geeft een rustige beeld aan de ogen. De bureaustoel is vaak zwart en groot, maar zit wel top. En dat is ook wat waard.

De kosten zijn te overzien. Bij een bouwmarkt ben je ongeveer het volgende kwijt:

  • bureau op wieltjes 100 euro
  • vaste kastenwand 200 euro
  • demontabele achterwand incl. 2 kleuren verf 100 euro.

Totaal dus 400 euro als je het zelf monteert. De klusjesman is er ongeveer een dag mee bezig; dus zo'n 8 uur dat er in rekening wordt gebracht schat ik.

Het project wordt binnenkort gerealiseerd, dus een foto van het eindresultaat hebben jullie nog tegoed!

De uitdaging is rondlopen in je eigen huis alsof je op visite bent. Dan komt die inspirerende thuiswerkplek vanzelf!

november 2021