Even dagje bijtanken in Tilburg

Komt je energieniveau gevaarlijk in de buurt van de zero en duurt je vakantie nog even? Dan zijn het bezoek aan het Textielmuseum en De Pont in Tilburg absoluut een aanrader. Afgelopen woensdag mocht ik daar weer een dagje rondstruinen. Zo fijn.

In het Textielmuseum loop je gewoon tussen de studenten, vakmensen en technici door. In de tijdelijke expositie 'Makersgeheimen' krijg je een heel mooi inkijkje in hoe de diverse disciplines elkaar uitdagen en zo tot nieuwe dingen komen. Bijvoorbeeld rondom de vraag hoe je stof zodanig kan weven dat het constructief, dus dragend, te gebruiken is. Mmmm, heb ik nog tijd van leven om ook dit ambacht te doorgronden?

De 'Gedachtespinsels' van Kiki van Eijk in het Textielmuseum, nodigen uit tot stil staan en verwondering. Ik merkte dat er daardoor weer ruimte in me kwam die gevuld kon worden met nieuwsgierigheid. En dan begint mijn motortje van opladen weer te draaien.

In museum De Pont is momenteel een prachtige tentoonstelling van videokunstenaar David Claerbout. Ik denk dat 'Sunrise' uit 2009 mijn favoriet is. Het laat zien hoe een modernistische villa in de vroege ochtenduren wordt schoon gemaakt. Helemaal alleen in het donker werd mijn hoofd uitgeschakeld en kon ik een beetje domweg 'zijn' met mijn zintuigen.

 

VoilĂ ; inspirerend, voedend en fascinerend dus. Daar in dat Brabantse Tilburg.

juli 2021