Voorbeeld nieuwe keuken

Programma van eisen:

De jaren ’70 woning van de opdrachtgever heeft een zogenaamde ‘open’ keuken die nodig aan vervanging toe is. De keuken wordt intensief gebruikt en een belangrijke eis is dat het aanrechtblad wordt uitgebreid. Daarnaast zorgt de ‘inkijk’ vanuit de zithoek weleens voor irritatie omdat dit een nogal rommelig gezicht oplevert. Vandaar de eis om de keuken meer af te zonderen van de woonkamer, zonder dat de lichtinval en het contact wordt belemmerd. Een andere belangrijke eis van de bewoners is de kwaliteit van de afzuigkap; kookgeuren in de woonkamer worden niet als prettig ervaren. Samenvattend komt het er op neer dat de open keuken werkelijk als keuken wordt gebruikt en tegelijkertijd een verlengde van de woonkamer is.

De opdrachtgever heeft een voorkeur voor een strakke, witte keuken met een stoer aanrechtblad. Met behulp van de accessoires kunnen wisselende accenten worden gelegd afhankelijk van de inrichting van de woonkamer. Wel belangrijk is een antiek hoekkastje dat ook een plaats in de keuken moet krijgen.

Uitgevoerde werkzaamheden:

Het interieuradvies omvat de volgende uitgangspunten. De keuken wordt als het ware in tweeën gedeeld. Bij het keukenraam komt het werkelijke kookgedeelte afgeschermd door muurtje waar je alleen overheen kunt kijken als je staat. Hierdoor heeft de kok wel contact met de woonkamer, maar is er geen inkijk op het aanrecht. Tegen de blinde muur komt een heel nieuw keukenblok met bijbehorende ladekasten. Dit keukenblok krijgt echter de inrichting van een ‘dressoir’, waardoor het de verbinding met de woonkamer maakt. Hier krijgt ook het antieke hoekkastje een plek. Het metalen magneetbord naast het houten kastje zorgt voor een mooi contrast.

Om dit te realiseren zijn er een aantal kleine bouwkundige ingrepen nodig; de deur naar de bijkeuken moet worden verplaatst en de radiator krijgt een nieuwe plek. Daarnaast moet uiteraard het wandje worden gemetseld.

Verder kiezen de bewoners zelf hun keuken en wordt er in gezamenlijk overleg gekozen voor een ter plaatste gestort betonnen aanrechtblad. De wanden worden wit gestukt, net als in de woonkamer. Er wordt gekozen voor grote witte wandtegels boven het aanrecht in het kookgedeelte, zodat alle aandacht gaat naar het betonnen aanrechtblad.

Gegevens:

Realisatie
winter 2018
Keuken Kvik (excl. installatie):
€ 14.000 incl. BTW
Bouw- en installatiekosten:
€ 20.000 incl. BTW
Advieskosten:
€ 700 incl. BTW